ΤΕΛΕΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ

ΤΕΛΕΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑ
ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΦΑΓΗΤΟ

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ ( συν ΑΛΕΞ ΓΙΩΤΗ)




ΥΛΙΚΑ
* 4 πράσα, σε φέτες.
* 5 λεπτά καρότα, σε φέτες.
* 6 στρογγυλές ρέβες, κομμένες σε λεπτές φέτες.
* 1 γλυκοπατάτα, σε λεπτές φέτες.
* 1/2 σελινόριζα, καθαρισμένα, σε
λεπτές φέτες.
* ελαιόλαδο.
* 1/2 κιλό κιμάς.
* 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο.
* 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες.
* 1 φύλλο δάφνης.
* 3 κόκκοι μπαχάρι.
* 1/2 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι.
* 300 ml κόκκινο ξηρό κρασί.
* 100 γρ. λιαστές τομάτες, καλά στραγγισμένες, χοντροκομμένες.
* 1 κονσέρβα τοματάκια, με τους χυμούς τους (τα ψιλοκόβουμε).
* αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
* 250 γρ, πρόβειο γιαούρτι.
* 2 αυγά.
* τριμμένη φρυγανιά ή παρμεζάνα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα καρότα, τις ρέβες, τη γλυκοπατάτα και τη σελινόριζα και τα βράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τον κιμά για περίπου 5-8 λεπτά, μέχρι να πιει ελαφρώς τα υγρά που θα βγάλει, αλλά να μη στεγνώσει εντελώς. Τότε ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, το μπαχάρι και το θυμάρι και συνεχίζουμε, μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τα τοματάκια, τις λιαστές τομάτες, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι το μείγμα να χάσει όλα τα υγρά του.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Λαδώνουμε ένα μέτριο, βαθύ ταψί και απλώνουμε τα 3/4 των λαχανικών, σε στρώσεις, είτε ανάμεικτες είτε ανά λαχανικό, μέχρι να φτάσουμε στη μέση. Από πάνω απλώνουμε το μείγμα του κιμά και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά με το γιαούρτι, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και απλώνουμε το μείγμα πάνω στα λαχανικά, ισιώνοντάς το.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη γαλέτα ή παρμεζάνα (ή και τα δύο μαζί) και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
Ψήνουμε για 45 λεπτά και δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας στο φαγητό ένα μαχαίρι: η λάμα πρέπει να βγαίνει νωπή, αλλά όχι υγρή, αλλιώς θέλει λίγα λεπτά ψήσιμο επιπλέον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου